El 2015, les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030, formada per 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites, que té com a objectiu aconseguir un desenvolupament sostenible des d’una triple vessant: l’econòmica, la social i la mediambiental. L’agenda situa en el seu cor  les persones i el planeta, i insta tota la comunitat internacional i tots els actors a contribuir a la seva consecució.

En el centre de  l’Agenda 2030 se situa  el treball digne,  no només com a part de l’ODS 8 sinó que també com a eina per a la consecució de cada un dels ODS.

El treball digne sintetitza les aspiracions de les persones i reconeix la centralitat del treball com a mecanisme d’emancipació de la classe treballadora i de redistribució justa de la riquesa.

Treball digne és:

  • Un salari just.

  • Seguretat, salut laboral i protecció social adequades.

  • La defensa dels drets humans laborals.

  • El lliure exercici de les llibertats sindicals per garantir un contracte social democràtic al si de les empreses.

  • La igualtat de gènere i la no-discriminació.

Els 17 ODS integren qüestions com són la justícia social, la igualtat, la protecció social, el treball digne per a totes i tots, la fiscalitat justa, la sostenibilitat i la transició justa, que són tots part inherent de les lluites sindicals.

El moviment sindical disposa d’eines específiques i d’eficàcia demostrada per implementar l’Agenda 2030, com són el diàleg social i la negociació col·lectiva. Ambdós tenen una funció clau a l’hora d’oferir una estructura de governança alternativa als centres de treball, plenament democràtica, que va més enllà de les relacions bilaterals entre l’ocupador i el treballador, i que permet abordar el dèficit democràtic i el desequilibri de poder en la relació bilateral entre treballador i ocupador per donar veu a la classe treballadora. Això es tradueix en:

  • Una regulació més efectiva i garantista dels drets humans laborals, de les condicions laborals i de la igualtat i la no-discriminació.

  • Un sistema d’accés just als serveis públics i de redistribució, ja que el diàleg social permet influir en l’orientació de les polítiques socioeconòmiques.

  • Un creixement sostenible, basat en el treball digne i en la innovació, i en un sistema de redistribució justa.

  • Un model de creixement inclusiu, sostenible i innovador.

  • La justícia climàtica, ja que, mitjançant el diàleg social, el moviment sindical actua per exigir una transició justa cap a un nou model de producció, de consum, de tecnologia i de creació d’un nou model d’ocupació.

  • La governança democràtica, donant veu al sector de la població més vulnerable, la classe treballadora, mitjançant la democràcia als centres de treball.

L’Agenda 2030 és un espai d’intervenció legítim i necessari per al sindicalisme.

Els Objectius de Desenvolupament sostenible

La Fundació Pau i Solidaritat dóna suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible