Salut i benestar

Garantir vides saludables i promoure el benestar per a totes les edats

Quina és la situació a què es vol arribar el 2030?

L’ODS 3 cerca garantir una vida sana i promoure el benestar de totes les persones durant totes les etapes de la vida. Aborda totes les grans prioritats sanitàries i reclama una cobertura sanitària universal i un major finançament de la salut per assegurar la contractació, el perfeccionament, la capacitació i la retenció del personal sanitari, així com l’enfortiment de les capacitats de tots els països per a la reducció dels riscos i la gestió dels riscos per a la salut. [1]

 
  • 3.1 - Per a 2030, reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menys de 70 per cada 100.000 nascuts vius.

    3.2 - Per a 2030, posar fi a les morts evitables de nounats i dels menors de 5 anys, aconseguint que tots els països intentin reduir la mortalitat neonatal almenys fins a 12 per cada 1.000 nascuts vius, i la mortalitat dels menors de 5 anys almenys fins a 25 per cada 1.000 nascuts vius.

    3.3 - Per a 2030, posar fi a les epidèmies de la sida, tuberculosi, malària i les malalties tropicals desateses, i combatre l’hepatitis, les malalties transmeses per l’aigua i altres malalties transmissibles.

    3.4 - Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

    3.5 - Enfortir la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives, inclosos l’ús indegut d’estupefaents i el consum nociu d’alcohol.

    3.6 - Per a 2020, reduir a la meitat el nombre mundial de morts i lesions causats per accidents de trànsit.

    3.7 - Per a 2030, garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació familiar, informació i educació, així com la integració de la salut reproductiva a les estratègies i els programes nacionals.

    3.8 - Assolir la cobertura sanitària universal, en particular la protecció contra els riscos financers, l’accés a serveis de salut essencials de qualitat i l’accés a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per a totes les persones.

    3.9 - Per a 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties causats per productes químics perillosos i la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl.

    3.a - Enfortir a tots els països, segons escaigui, l’aplicació del Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut per al control del tabac.

    3.b - Donar suport a les activitats d’investigació i desenvolupament de vacunes i medicaments per a les malalties transmissibles i no transmissibles que afecten primordialment països en desenvolupament, i facilitar l’accés a medicaments i a vacunes essencials assequibles de conformitat amb la Declaració de Doha relativa a l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç (ADPIC) i la salut pública, en la qual s’afirma el dret dels països en desenvolupament a utilitzar al màxim les disposicions de l’ADPIC pel que fa a la flexibilitat per a protegir la salut pública, i en particular, proporcionar accés a medicaments per a totes les persones.

    3.c - Incrementar substancialment el finançament de la salut i la contractació, el desenvolupament, la capacitació i la retenció del personal sanitari als països en desenvolupament, especialment als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament. 3.d - Reforçar la capacitat de tots els països, en particular els països en desenvolupament, en matèria d’alerta primerenca, reducció de riscos i gestió dels riscos per a la salut nacional i mundial.

Garantir l’accés a la salut i al benestar és un dret humà, el qual ha de ser accessible i vigent per a totes les persones. La salut és essencial per assegurar el desenvolupament humà, i és que perquè la societat funcioni cal que la seva població estigui sana. [2] Parlar de salut i benestar significa:

  • Assegurar una cobertura sanitària universal que cobreixi les necessitats mèdiques de tota la població i desplegui mecanismes de prevenció, cura, pal·liació i rehabilitació de la salut, també la mental, la qual cosa ha quedat palesa en el marc de la crisi sanitària causada per la COVID-19.

  • Fer front a les deficiències en matèria de salut ambiental; la manca d’accés a l’aigua potable i als sistemes de sanejament adequats és una de les principals causes de la transmissió de malalties i de la proliferació d’aquestes. De la mateixa manera, la contaminació de l’aire, en espais oberts i tancats, causada per la indústria, l’ús de determinats combustibles i la crema de residus, també és una de les principals causes de les patologies respiratòries i cardiovasculars

[2] John Helliwell, Richard Layard y Jeffrey Sachs, eds., World Happiness Report (Nueva York, Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible, 2012).

  

Queden pocs anys per assolir-lo.
Quina és la situació actual?

Nombre de noves infeccions de VIH

 

 
 

Al món

El 2020 es van registrar 1,7 milions de noves infeccions per VIH.

Font: ONU

A Catalunya

El 2020 es van registrar 329 nous diagnòstics de VIH a Catalunya.

Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Impacte COVID

La pandèmia de la COVID-19 va causar dificultats perquè les persones infectades per VIH poguessin accedir als serveis sanitaris.

Font: ONU

Proporció de dones en edat reproductiva (entre 15 i 49 anys) que cobreixen les necessitats de planificació familiar amb mètodes moderns

 

 
 

Al món

El percentatge de dones en edat reproductiva (entre 15 i 49 anys) que fan ús de mètodes moderns per a la planificació familiar s’ha estancat al voltant del 77 % des del 2015 sense que hi hagi avenços.

Font: ONU

A Catalunya

A Catalunya, el 2018, el 77,1 % de les dones tenia accés als sistemes de planificació familiar.

Font: IDESCAT

Impacte COVID

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte amb un marcat biaix de gènere. Segons les Nacions Unides, el 35 % dels països va informar d’interrupcions en els serveis de salut materna, perinatal, reproductiva i també infantil i adolescent.

Font: ONU

Cobertura sanitària universal

Cobertura sanitària universal és la que implica que totes les persones i comunitats reben els serveis de salut que necessiten sense haver de passar dificultats econòmiques per sufragar-ne el cost [1]

 

 
 

Al món

L’índex de cobertura sanitària universal al món va situar-se cap als 66/100 el 2017.

Font: ONU

Segons dades de l’OMS, el 12 % de la població mundial ha de destinar, almenys, el 10 % del seu pressupost familiar per pagar els serveis de salut.

Font: OMS

A Catalunya

A Catalunya el 99,74 % de la població tenia satisfetes les seves necessitats mèdiques.

Font: IDESCAT

Impacte COVID

La COVID-19, en termes de les Nacions Unides, ha “amplificat” les desigualtats en salut al món, i ha afectat, especialment, els grups més vulnerables, com són les persones grans i les persones indigents, refugiades i migrants amb una major incidència en el cas de les dones.

Font: ONU

Mortalitat materna

 

 
 

Al món

El 2017, al món, cada dia van morir 810 dones per causes prevenibles relacionades amb l’embaràs o el part.

Font: OMS

A Catalunya

El 2020, a Catalunya, la mortalitat materna se situava en 3,42 mares mortes per cada 100.000 nascuts vius.

Font: INE

Avortament

 

 
 

Al món

Al món, 6 de cada 10 embarassos no desitjats s’interrompen voluntàriament.

Gairebé el 45 % dels avortaments al món es realitzen en condicions perilloses.

Font: OMS

Impacte COVID

Els avenços aconseguits la darrera dècada en salut reproductiva, salut materna i salut infantil podrien estancar-se o revertir-se a causa de la COVID-19.

Font: ONU

Mortalitat infantil (menors de 5 anys)

 

 
 

Al món

La taxa de mortalitat infantil se situava, el 2019, en 38 morts per cada 1.000 infants nascuts vius.

Font: ONU

A Catalunya

A Catalunya, el 2020, la taxa de mortalitat infantil se situava en 2,46 defuncions per cada 1.000 infants nascuts vius.

Font: IDESCAT

Despesa pública en sanitat respecte del PIB

 

 
 

Al món

Al món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la despesa en sanitat representa el 10 % del PIB mundial el 2019.

Font: OMS

A Catalunya

A Catalunya, la despesa sanitària pública sobre el PIB representava el 5,4 % el 2019, mentre que, en el cas de la sanitat privada, aquesta representava el 2,2 % del PIB en el mateix període.

Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Assolirem l’objectiu? Des del moviment sindical, actuem!

El moviment sindical, especialment CCOO de Catalunya, ha defensat que la salut és un dret i no un negoci. El dret a la salut ha d’erigir-se sobre un model d’assistència basat en la cobertura sanitària universal i gratuïta que tingui, com a pilar principal, l’atenció primària de qualitat. Per això, mitjançant el diàleg social, el moviment sindical té la capacitat d’incidir en:

  • La destinació d’una major proporció del PIB de Catalunya a la despesa en sanitat; especialment per millorar el programa d’atenció primària i per promoure un model sanitari d’accés universal i de caràcter públic i gratuït.

  • Una concepció i l’impuls del sistema sanitari des d’una perspectiva multidisciplinar que inclogui: [1]

    — L’atenció de qualitat sanitària, que redueixi el temps d’espera i que disposi de la capacitat d’adaptació al sorgiment de noves necessitats mèdiques de la societat.

    — L’atenció adequada a les persones dependents. 

    — La investigació i recerca i la innovació.

    — L’atenció geriàtrica.

    — La teleassistència.

    — El servei de farmàcia.

  • Cal incrementar les plantilles en el sector sanitari i garantir el seu dret  a un treball digne.

  • Una millora de la protecció social, especialment en el cas de les dones.

  • La promoció d’un model d’accés als tractaments mèdics que corregeixi les desigualtats (com ara el copagament) [2] i es basi en la igualtat efectiva i real

Mitjançant la negociació col·lectiva, el moviment sindical té la capacitat de garantir el dret a la salut als centres de treball. Això es concreta en el fet de:

  • Enfortir la presència i les capacitats dels delegats i delegades de prevenció de riscos laborals.

  • Vetllar per l’acompliment de la normativa vigent en matèria de prevenció de riscos laborals al món laboral.

Tot plegat perquè els delegats i delegades de prevenció detectin i facin front a les situacions que, en l’àmbit laboral, poden posar en risc la salut de les treballadores i treballadors, tal com denuncia l’OIT [3] quan afirma que, al món, cada any, 1,9 milions de persones moren per malalties i traumatismes relacionats amb la feina.